Wat is slaap?

Iedereen heeft slaap nodig. Het is belangrijk om het lichaam en geest te herstellen van de dag. Alle indrukken die u gedurende de dag hebt opgedaan worden tijdens u slaap verwerkt. Uw spieren ontspannen in uw slaap en het lichaam maakt tijdens de slaap nieuwe afweerstoffen en cellen aan. Zelfs meer dan wanneer u wakker bent.

Hoe ziet mijn slaap eruit?

Slaap bestaat uit vier fasen, welke onderverdeeld kunnen worden in rapid eye movement (REM) en non-rapid eye movement (NREM). De verschillende fases bestaan globaal voor:

NREM 1.

Mensen die hieruit ontwaken weten vaak niet dat ze geslapen hebben.

NREM 2.

Begin van diepere slaap en hieruit wordt je niet meer zomaar van elk geluid wakker.

NREM 3.

Deze fase wordt vaak naar gerefereerd als diepe slaap, omdat het lastig is om wakker te worden.

REM.

In deze fase is er veel oog beweging en een verhoogde hersenactiviteit.

Een slaapcyclus duurt gemiddeld tussen de 90 en 100 min . Afhankelijk van hoeveel slaap een individu nodig heeft, doorloopt een gemiddeld persoon 4 á 5 keer per nacht de slaapcyclussen

Wat gebeurd er tijdens mijn slaap?

Tijdens uw slaap gebeurt er heel veel.

  • Uw pupillen worden kleiner
  • Uw lichaamstemperatuur daalt
  • Uw hersenactiviteit verandert
  • Uw hartslagritme verlaagt
  • Uw ademhaling daalt.
  • U produceert minder speeksel
  • U produceert minder urine
  • Groeihormonen nemen toe
  • Stresshormonen nemen af

Hoeveel slaap heb ik nodig?

De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft is heel persoonlijk. Er zijn mensen die met weinig slaap prima functioneren en er zijn mensen die veel slaap nodig hebben. Het is dus niet zo dat iedereen acht uur slaap per nacht nodig heeft. Of u genoeg slaapt, is eigenlijk het beste te bepalen aan de hand van hoe u zich overdag voelt.

Kwaliteit van de slaap is belangrijker dan de hoeveelheid slaap. Met vier tot vijf uur slapen is de kernslaap behaald en de basis voor geestelijke en fysiek herstel gelegd. Toch voelt lang niet iedereen zich uitgerust na vier tot vijf uur slapen. Dat komt door onze manier van leven. Heel belangrijk is dat u uw eigen behoefte kan bepalen.

Van belang is dat u de kernslaap van vier tot vijf uur per nacht haalt. Een goede kernslaap in combinatie met goede lichamelijke en geestelijke ontspanning is voldoende voor herstel. Zo bent u beter voorbereid voor een optimale dag.Tags: